Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder dem. Läs mer om kakor och hur vi använder dem under sidan Om cookies.
Colligent
10 maj 2017 | Fastighet & hyra

En snabb kravprocess kan hjälpa den boende

Att skicka en fordran på inkasso upplevs ofta som något negativt och dramatiskt. Men faktum är att ett snabbt agerande både kan bidra till att skapa ordning i en privatpersons ekonomi och se till att du får snabbare betalt för din fordran.

Föreställ dig en situation där du ansvarar för ekonomin i en bostadsrättsförening och en lägenhetsinnehavare av någon anledning hamnar efter med avgiften – inte bara en månad, utan två eller flera. Bostadsrättsföreningen får inte in sina pengar samtidigt som skulden växer för privatpersonen. Hur ska man agera? Kan man ta hjälp av ett inkassobolag?

En tydlig inkassoprocess kan hjälpa den skuldsatte
Som del i Colligents samarbete med bostadsrättsföreningarna inom HSB Nordvästra Götaland, som inleddes vid årsskiftet, arrangerades informationskvällar i Skövde, Trollhättan, Skara och Mariestad under januari och februari för att berätta om hur ett inkassoärende går till från början till slut. Syftet med kvällarna var att öka kännedomen om inkassoprocessen och avdramatisera ett fenomen som många anser är problematiskt.

– Att inte kontakta inkasso när en person har hamnat efter med betalningen betraktas ofta som en vänlig gest, men i regel kan detta också leda till att personen hamnar i en djupare skuldsituation, berättar Anna Lundgren, produktionschef på Colligent, som föreläste under informationskvällarna. 

Hennes tips till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar är att istället kontakta inkasso så tidigt som möjligt, för att ge den boende möjlighet att lösa sina skulder innan de blir allt för stora. På så sätt ökar förutsättningarna till en fortsatt god relation mellan boende och bostadsrättsförening.

Uppskattade informationsmöten
Enligt Yvette Jonsson, ekonomiassistent på HSB Nordvästra Götaland, var de välbesökta informationskvällarna uppskattade av bostadsrättsföreningarna i regionen.

– Merparten har arbetat med inkassobolag tidigare och är därför medvetna om vikten av att agera snabbt, men genom informationskvällarna har de även fått insikt i på vilka olika sätt man kan agera i olika inkassofrågor. Om inkasso sätts in tidigt är det enklare att hjälpa, även om det i början kan upplevas som negativt, säger hon och fortsätter:

– Avgiften till föreningen är ofta merparten av ett hushålls fasta kostnader, och kan ibland utgöra halva inkomsten. Om en person hamnar efter med två månadsavgifter kan det därför bli tufft att komma igen. Med en snabb och tydlig kravprocess kan bostadsrättsföreningen alltså hjälpa sin boende.  

Personliga kontakter borgar för tydlig kravprocess
Utöver informationskvällarna innebär Colligents samarbete med bostadsrättsföreningarna inom HSB Nordvästra Götaland att vi tar hand om hela kravprocessen när en lägenhetsinnehavare har hamnat efter med betalningarna.

Varje bostadsrättsförening som anlitar Colligent i ett ärende får en egen kontaktperson för att därigenom åstadkomma en personlig kommunikation. I varje ärende finns också en jurist inkopplad som kan svara på frågor.

– Vi tycker att det är viktigt att det finns en personlig rådgivare åt våra kunder. På så sätt kan vi öka förståelsen och förklara för bostadsrättsföreningen varför det är viktigt med en snabb kravhantering. Det möjliggör även att vi på ett enkelt och smidigt sätt kan ge relevant rådgivning för det aktuella ämnet. De kan också hänvisa den berörda personen till oss så att vi kan gå igenom betalningsmöjligheter gemensamt. Denne kan också följa sitt ärende digitalt på vår hemsida genom att logga in med Bank-ID, vilket gör att processen blir smidig för såväl föreningen som den boende, avslutar Anna Lundgren.

Hör av dig till oss om du är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig med din inkassohantering!